П`ятниця, 19.04.2024, 18:08
Вітаю Вас Гість | RSS

Любомльська публічна бібліотека

Годинник
погода в Любомлі
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Влада інформує

Головна » 2014 » Лютий » 17 » Афганістан – 25 років болю в душі українського народу
14:21
Афганістан – 25 років болю в душі українського народу

15 лютого виповнилося 25 років з того часу, як завершилося виведення військ Радянської Армії з Демократичної Республіки Афганістан. Ця чужа війна, яка забрала життя тисяч українців, кровоточить в пам'яті людей і до сьогодні.

Цього дня у м. Любомлі відбувся мітинг з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та Дня виведення військ з Афганістану. Чимало любомльчан прийшли до пам’ятної стели загиблим воїнам-інтернаціоналістам. Серед присутніх були воїни-афганці, їхні рідні, представники влади та громадськості. На мітингу-реквіємі, який проходив у сквері біля пам’ятної стели, з доповіддю виступив голова Любомльської районної організації УСВА (в.і.) Володимир Сачук. Свої звернення до присутніх висловили голова райдержадміністрації Олександр Дзядук, голова районної ради Святослав Гаврилюк, військовий комісар об’єднаного районного військового комісаріату Андрій Бережний та ін. Зокрема, панахиду за загиблими в афганській війні і померлими у післявоєнний час відправив благочинний Любомльської округи отець Василій Мельничук.

У своєму зверненні голова РДА Олександр Дзядук почав з того, що навів сумну статистику: «Афганське криваве поле бою забрало життя 3 280 українців, понад 8 тисяч – повернулися додому пораненими, понад 6 тисяч наших співвітчизників стали інвалідами. Тільки з Волині проходили службу на чужій землі 2 330 чоловік, з них 70 – загинули, троє пропали безвісти, 110 повернулися додому інвалідами. Безглузда війна, своїм крилом торкнулася і нашого краю. Транспортні літаки, яких в народі називали «чорними тюльпанами», доставили на рідну землю шістьох наших земляків. Прикро говорити про це, але за час, що минув після війни, ряди бувших воїнів-афганців нашого району також поріділи».

Звертаючись до учасників бойових дій на території Республіки Афганістан, голова РДА відзначив, що їх ратні подвиги не забуті, про них пам’ятають, пишаються та гордяться. «Віддаючи борг воїнам-інтернаціоналістами, протягом останніх років держава приділяє багато уваги вашому соціальному забезпеченню, вашим проблемам. Так, минулого року збільшилися розмір щорічної разової грошової допомоги, яку отримують інваліди війни, учасники бойових дій, члени сімей загиблих, відбулось зростання ваших пенсій. Обіцяю, що робота по підтримці «афганців» району буде продовжуватись і надалі, адже створення належних умов для життєзабезпечення учасників локальних війн та військових конфліктів, а передусім ветеранів-афганців, забезпечення їх соціальних прав, формування в суспільстві шанобливого ставлення до них є пріоритетами соціальної політики нашої країни. Про це свідчить і те, що 2014 рік проголошений Указом Президента України Віктора Януковича Роком учасників бойових дій на території інших держав»,  – зазначив Олександр Дзядук.

Насамкінець мітингу тих, хто загинув у «гарячих точках» вшанували хвилиною мовчання, а воїни-прикордонники – триразовим автоматним залпом.

Переглядів: 804 | Додав: бібліотекар | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Пошук
Анонси подій


календар подій
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 7


Солодуха Микола Степанович © 2024